Spre deosebire de Țara Românească, unde Colegiul Național era un loc extrem de important pentru formarea elitelor viitoare, autoritățile din Moldova s-au confruntat cu o concurență acerbă din partea școlilor private.
Pensioanele private erau instituțiile preferate de cei care doreau să urce pe scara socială. Câțiva dintre boierii liberali, care aveau să se afle mai târziu în fruntea campaniei pentru unirea Principatelor, incluzându-i pe Vasile Alecsandri, Constantin Vârnav, Al. I. Cuza, Manolache Roset, Anastasie Panu, Mihail Kogălniceanu, Constantin Negruzzi, au învățat limba franceză împreună și au legat prietenii trainice la pensionul lui Victor Cuénim, deschis în 1828 la Iași.
Lycee Fontanes
Diploma de bacalaureat
Începând cu vara anului 1834 Al. I. Cuza îşi continuă studiile, ca mai toţi prietenii şi moldovenii cu stare din acea vreme, la Paris, unde obţine diploma de bacalaureat în litere în anul 1835.
Universite de France
După acest moment se înscrie la medicină, apoi la drept, nefinalizând însă cursurile acestor facultăţi. Atras de economie, va deveni membru al Societăţii economiştilor din Paris.